Det är vanligt att ha låga järnnivåer som gravid. Du kan behöva komplettera med järntillskott under graviditeten eftersom kroppen då ska förse både dig själv och fostret med järn. Järn bidrar dels till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin samt till att minska trötthet och utmattning. Här kan du läsa mer om mat som innehåller mycket järn.

Blutsaft finns både som flytande järntillskott och som tabletter. Produkterna passar bra även för gravida och Blutsafts tabletter innehåller också folsyra.

Blutsaft passar även dig som behöver fylla på med järn när du ammar.

Blutsaft_header_800x800_gravid2.png

Under graviditeten kan extra tillskott av järn behövas

Under graviditeten ökar kvinnans blodmängd och eftersom järn är nödvändigt för blodet kontrollerar barnmorskan järnvärdena regelbundet. Det är vanligt att behöva komplettera med järntillskott under graviditeten eftersom kroppen då ska förse både sig själv och fostret med järn.
Även efter graviditeten, under amning och kring menstruation kan kroppen behöva extra järn. Järn bidrar dels till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin samt till att minska trötthet och utmattning.


Dosering under graviditet och amning

Den rekommenderade dagsdosen för vuxna och barn över 12 år är 20 ml dagligen.

Före graviditeten

Under en graviditet är det viktigt att ha rätt mängd järn i kroppen från början. En tillräcklig och varierad kost innehåller i normala fall alla näringsämnen som behövs för en god hälsa, men på grund av till exempel riklig menstruation, tidigare graviditeter eller dålig kosthållning kan en del kvinnor ha låga järnnivåer redan i början av graviditeten. 

Under graviditeten

Under graviditeten har kvinnan dubbelt så stor blodvolym som andra kvinnor och kan då behöva ett högre intag av järn än det rekommenderade järnintaget för kvinnor. Järnet behövs inte bara till mamman utan även till barnet som ska bygga upp sina egna järnförråd. Låga hemoglobinnivåer kan göra mamman trött och orkeslös under graviditeten.

Efter graviditeten

Kvinnor kan behöva fortsätta med järntillskott även efter graviditeten. Man kan förlora järn vid blodförlust i samband med förlossningen eller få rikligare menstruationsblödningar efter en graviditet, vilket kan göra att järndepåerna kan behöva hjälp att bygga upp sitt järnförråd igen.

Symtom på järnbrist

De röda blodkropparna har till uppgift att transportera syre från andningsluften till alla delar av kroppen. Syre behövs för de flesta av kroppens funktioner, som blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion. Det gör att brist på röda blodkroppar kan ge många olika typer av symtom.  

Känner du igen några av dessa symtom? De kan vara tecken på järnbrist:

  • Är du ofta trött och orkeslös?
  • Har du svårt att koncentrera dig?
  • Känner du dig yr?
  • Blir du lättare andfådd än tidigare?
  • Får du hjärtklappning?
  • Har du ont i huvudet?
  • Har du öronsus?

Källa: 1177

Produkter