Brist på järn?

En person som har låga järnnivåer kan känna sig trött och hängig, lättirriterad och ha svårt att koncentrera sig. Låga järnnivåer kan uppstå om det järn man får i sig genom maten inte riktigt räcker till.

Att ha låga järnnivåer är så vanligt att nästan var tredje kvinna i fertil ålder har för låga järnvärden* och kan behöva få i sig extra järn via mat eller tillskott. Järn bidrar nämligen till minskad trötthet och utmattning, normal energiomsättning samt till immunsystemets normala funktion. 

Om järnförråden töms får man så småningom blodbrist, så kallad järnbristanemi. Vid misstänkt blodbrist behöver man söka vård. 

*Läkartidningen, Översikt järnbrist

Symtom på järnbrist

De röda blodkropparna har till uppgift att transportera syre från andningsluften till alla delar av kroppen. Syre behövs för de flesta av kroppens funktioner, som blodbildning, ämnesomsättning och energiproduktion. Det gör att brist på röda blodkroppar kan ge många olika typer av symtom.  

En mild järnbrist behöver inte ge symtom, men om man inte återställer balansen mellan intag och förlust av järn kan det utvecklas till blodbrist, så kallad anemi. Ibland kan symtomen vara så diffusa att man kanske inte kopplar det till järnbrist.

Vanliga symtom vid brist på järn:

 • Du känner dig trött och orkeslös.
 • Du har svårt att koncentrera dig.
 • Du känner dig yr.
 • Du blir andfådd lättare än förut.
 • Du får hjärtklappning.
 • Du har ont i huvudet.
 • Du får öronsus.

Källa: 1177

Kvinna och järnbrist?

Låga järnnivåer och järnbristanemi drabbar oftare gravida kvinnor, tonåringar eller kvinnor som förlorar mycket järn på grund av stora menstruationsblödningar.
Källa: Livsmedelsverket

Gravida kvinnor

Gravida kvinnor kan behöva järntillskott även om de äter mat som innehåller mycket järn. Det beror på hur mycket järn som finns lagrat i kroppen. Gravida bör därför rådgöra med sin barnmorska om behovet av järntillskott.

Här kan du läsa mer om järnbrist vid graviditet.

Unga kvinnor

Enligt en undersökning av Livsmedelsverket har nästan var tredje tjej i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet tecken på järnbrist. Det beror på att tjejer behöver nästan dubbelt så mycket järn som killar, samtidigt som de äter mindre kött. Tjejer som vill hålla nere på köttet behöver därför se till att få i sig järn genom järnrik mat och vid behov komplettera med kosttillskott.
Källa: Livsmedelsverket

Idrottare

För att prestera på hög nivå och för att förbättra konditionen behövs järn. Det gäller särskilt för konditionsidrottare som till exempel löpare och längdskidåkare eftersom järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin samt normal syretransport i kroppen. Vid låga järn- och blodvärden sänks prestationsförmågan på grund av lägre syreupptagningsförmåga än vid normala värden.

Även dessa kan ha behov av järntillskott, om inte järnet via maten är tillräckligt:

 • Veganer
 • Blodgivare
 • Äldre
 • Glutenintoleranta
 • De som har rikliga menstruationer

Blutsaft_sunset2_800x800.png