Tröttheten under graviditeten kan vara ett tecken på låg järnnivå

Är du gravid och känner dig trött och hängig? Då kan du vara i behov av extra järn! Ta kommandot och låt inte dina låga järnnivåer hindra dig från att orka mer under graviditeten – vi berättar om alternativ och fördelar med att öka järnnivåerna med Blutsaft!

Visste du att blodmängden i kroppen har dubblerats halvvägs in i graviditeten? Och i blodet finns järn, som ingår i hemoglobin och ansvarar för att transportera syret genom blodet. Med den ökade blodmängden ökar dock inte järnet av sig själv, utan det kan behöva tillsättas i form av järnrik kost och/eller järntillskott.

Hur vet man att man har låga järnnivåer?

Järn transporterar runt syret i blodet och vid låga järnnivåer är det vanligt att känna sig trött och orkeslös. Det är vanliga känslor bara av att graviditeten fortgår, därför kan det vara svårt att koppla tröttheten specifikt till behovet av järn.

Som tur är kommer din barnmorska att följa upp ditt järnvärde under graviditetens gång så att det inte hamnar för lågt. Om järnnivåerna är låga kommer din barnmorska att berätta det för dig så att du har möjlighet att stabilisera dina värden och må bättre.

Så ökar du dina järnnivåer!

För att öka nivåerna av järn ytterligare kan man äta livsmedel med högre innehåll av järn. Exempel på livsmedel är:

  • Ägg
  • Leverpastej
  • Kött, fisk & fågel
  • Nötter och frön
  • Gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål
  • Ärtor, bönor och linser

För att optimera upptaget av järn är det bra att kombinera dessa livsmedel med C-vitamin. Exempel på livsmedel med högt innehåll av C-vitamin är bland annat jordgubbar, paprika, kiwi och apelsin.

Kvinna som håller händerna över sin gravida mage.

Folsyra för barnets utveckling i magen

Genom att fylla på låga järnnivåer kan man bidra till att minska den trötthet och utmattning som gravida ofta känner, och då är Blutsaft ett fantastiskt alternativ! Blutsaft innehåller naturliga extrakt från örter och frukter, finns även som ett veganskt alternativ och finns både i flytande form och tablettform med folsyra, som är viktigt för barnets utveckling i magen.

Kosttillskottet är dessutom helt fritt från konserveringsmedel och artificiella färg- och smakämnen.

Blutsaft har funnits på den svenska marknaden i över 70 år, därför är det inte så konstigt att det är Sveriges mest sålda järntillskott.